O aktualnoj ekonomskoj krizi i njezinoj srži – korupciji

Zadnje desetljeće predstavljalo je vrhunac snova za svakog dovoljno beskrupuloznog i povezanoga igraća na svjetskom nivou. Zahvaljujući što korupciji, što općoj nekompetenciji vlasti, bankarski sustav sa partnerima osigurao je oazu opakog bogaćenja.

Deviza je bila – rizik vaš, profit naš.

Zaleđe koje je svakog tko je bio u igri jednostavno tjeralo na pronevjeru tuđeg novca, jer takva je bila igra. Logika je jednostavna. Dat ću lovu koju mi nećeš moći vratiti, ti ćeš je okrenuti par puta da ne mogu naplatiti potraživanja. Ja ću bankrotirati, a država će uletjeti sa lovom poreznih obveznika. (ok, Island je odbio ovu igru)

Naravno, kasnije ćeš mi kompenzirati prema dogovoru. To nećemo napraviti samo nas par, već ćemo rasporediti na cijeli establishment, jer pobogu radi se o najvećoj pljački u povijesti i treba nam ekipa za zataškavanje što košta. Govorimo o 14 trilijuna dolara. Preko 2 000 $ po svakom stanovniku na kugli zemaljskoj. Uključujući naravno i gladnu Afriku što preživljava s 1$ dnevno.

Prekrasna igra financijske oligarhije koja nam je osigurala procvat novog sporta, mega yachtinga. Broj novoizgrađenih mega yachti zahvaljujući ovim igrama eksponencijalno raste, dosta ekipe je osiguralo generacije iza sebe.

Uglavnom, nakon što je vlast na svjetskom nivou kroz snažne lobističko-korupcijske mreže osigurala ove bizarne zakone poticanja opće financijske pronevjere, države i oni isti političari koji su potpisivali te zakone i koji su odgovorni za takve radne okvire, uzeli su lovu od svojih građana kako bi podmirili nastala dugovanja kroz ovu veselu igru.

Tako je Obama bez trzaja dao 700 mld dolara poreznih obveznika FEDu s tim da se odriče prava da ima uvid u situaciju s obzirom da se prošli puta nisu baš pokazali.

I tu sada ulaze u igru mediji, agenti provokatori i zataškavanje cijele priče. Umjesto da se zahtijeva politička odgovornost za pronevjeru najveće novčane mase u povijesti, tema se prebacuje na konfuzne ideološke parametre. Spominje se kriza kapitalizma, potreba za promjenom ekonomske paradigme, uvode se radikalne ideologije koje osiguravaju podjele u narodu i impotenciju mase, potiču se masovni pokreti utemeljeni na neartikuliranim fantazijama.

Dobro plaćeni ekonomski kritičari establishmenta glume oporbu pričajući o Marxu ili Friedmanu, bitno je što dalje otići od najjednostavnijih načela koje nemaju veze niti sa jednom ekonomskom doktrinom (rizik vaš profit naš), već isključivo sa političkom korupcijom.

Pa tako, kada vidim velike naslove o povratku Marxa, o krizi kapitalizma, o radikalnim ideološkim promjenama bilo kojeg oblika, kada se ne spominje odgovornost za konkretne zakone koji su uzrokovali podlogu za ovu pljačku, pitam se jedino koliko dobije love autor tog članka od nepoznatih izvora.

Jer šteta igrat za ekipa koja sada gušta u dobro odrađenom poslu, zataškavati jednostavne parametre za tu istu ekipu, a ne pokupiti niti malu pinkicu.

Šteta brate.
ps. nisam ekonomist, samo znam tablicu množenja do 100
pps. molim faktografske korekcije s obzirom da je tekst pisan po sjećanju.


3 komentara on “O aktualnoj ekonomskoj krizi i njezinoj srži – korupciji”

 1. trt mrt kaže:

  Blizu si, samo verovatno ne kapiras najbolje sistem… Ne treba im svetska zavera “pranja novca” u mafijaskom stilu da bi se obogatili, ovo sto si opisao je verovatno nusprodukt vise nego glavni problem.

  Glavni problem cele price je frakciono bankarstvo, koje, ukoliko krediti koje banka da nisu naplativi, udesetostrucuje problem pozitivnom povratnom spregom. Overi ove lekcije sa khan akademije, specificno lekciju 3, ali ne skodi od br 1 poceti (http://www.khanacademy.org/video/banking-1?playlist=Banking%20and%20Money)

  Drugo, da ih nisu “bailovali”, bilo bi jos vece sranje, jer, ako razumes iz lekcije 3 kako funcionise frakciono bankarstvo shvatices problem (nisam ekspert za housing bubble, ali pretpostavljam da je svaka kuca u americi izgubila minimum 50% svoje vrednosti, ako ne i vise)… ovako su zunuli cenu sledecim generacijama, ali sa inflacijom od 3% godisnje i vise, smatrajuci da te buduce generacije nece ni osetiti to (overi eksponencijalnu funciju da shvatis zasto oni misle da nece). Ili overi ovo:

  http://www.usinflationcalculator.com/

  Glavni problem je sto nas (bankari) sve smatraju za majmune i izvlace kamatama desetostruku cifru inflacije (koja predstavlja *stvarno* smanjenje vrednosti naseg novca), cime efektivno gledano isisavaju novac od obicnih ljudi, imao ti kredit ili ne (jer sledeca budala koja uzme tvoj novac ima kredit koji mora da plati, o firmama da ne govorimo)… cime u sustini nagomilavaju novac na svoje racune i zapravo se sve vise bogate samo zato sto vrte novac monopolom dok ih ne ujede nesto kao 2007-ma pa im prepolovi novac pa onda opet jovo nanovo navlacenje novca do novog balona (da, bogati su izgubili dooosta u SEK-i)…

  Ako konstantno stotinama godina drze cenu novca 10 puta vecu od inflacije ocigledno je gde im novac ide, u njihov dzep, ili njihove racune… Reci ces sad, sigurno moraju da otpisu odredjene kredite, ali to verovatno nije ni 5-6% sa sve mafijaskim pranjem novca, od kamate koja iznosi 10-30% godisnje, overi kiva.org repayment rate, neverovatnih 98% je a to su leve mikro kreditne unije, a bankama je verovatno jos i bolje.

  Matematika koju su uspostavili je pravi problem, a to sto smo dovoljno glupi da ne razumemo to jer su brojevi “sitni” (3% mesecno, 20-30% godisnje), to je drugi problem.

  U svakom slucaju, definitivno ima istine u tome sto govoris, ali bez daljeg istrazivanja ne mogu da ti potvrdim da je “samo” to problem a ne sam sistem (koji ima dobrih strana, ali pitanje je koliko su one vredne ovoga)…

  I cisto kao disclaimer: ne, nisam ekonomista, zbog cega i mogu da shvatim sta je eksponencijalna funkcija kad je vidim i koji su njeni efekti…

 2. gpgale kaže:

  da najbolje ne kapiram sistem, to defintivno. .-) ovo je vise moj pokusaj rezimiranja trenutnih dojmova.

  nu, dobro podsjecas. nisam dodao drugi suludi djir gdje drzava da lovu, da bi onda posudjivala s kamatom, sto je opet moguce samo ako postoji kvalitetna korupcija u igri. ili poveci manjak rezona zastite svog interesa, sto sumnjam da je slucaj.

  cini mi se da postoji niz problema, ali kada vidis ovakve sulude primjere kod upravljanja drzavom, da se ovdje mozda radi o problemu sistema (sto bi to znacilo?), ali bih malo stvar preciznije artikulirao i usmjerio na proces gdje jednog obamu dnevno servira 20 vrhunskih lobista i kreiraju mu svijet fantazije gdje kada mu nadju slabu tocku, preko nje osiguraju sprovedbu citavog niza bizarnih odluka, pa tako i ove price koju spominjes. svijet james bonda, prepetuumobila i slicno.

  e sad. po pitanju kamate, ako me sjecanje ne vara, prvi pravi mestar stari rotchild pokrenuo je prekrasan biznis konverzije valuta uz profit. jako lijepo kada mozes raditi sa takvim volumenom. pustio zatim djecu i rodbinu po dvorovima europe da osiguravaju zastitu interesa i the rest is history. dva prsta jedne ruke.

  no kako je to danas moguce?

  preciznije, jel bi bilo moguce kada bi se uspjesno koristio temeljni rezon zastite osobnog interesa u cijeloj prici?

  tako bih zakljucio, odnosno usmjerio prema zakljucku, da se zapravo cijela ova prica svodi na temeljni problem zatvorene, konspirativne politike gdje se troje dogovara u ime cetvrtog (javnosti, građana), a treceg nema za stolom. priroda stvari je da ce se troje za sebe dogovoriti izvrsno, a cetvrti ce polako i sigurno fasovati.

  tajnost i sustavnost ovog djira, kao po pitanju kamate, vodi do najoakijih oblika sistemske intelektualne korupcije, sindroma antonete, gdje siva eminencija. lobisti, kreatori svjetova onih koji donose odluke drze cijeli svijet u svojim rukama.

  diplomacija, bankari, obavjestajci, nobelovci, generali, industrijalci, pape (daleko da je u igri samo financijski segment, vec cjelokupni establishment koji osigurava kontrolu procesa), otudjeni od stvarnosti, u svojim fantazijama, na racun onih koji realno ne sudjeluju u procesu.

  tako mi se cini da su osnovni zahtjevi za reformu ekonomskog sustava, jednostavno ukljucivanje parametara javnosti, otvroenosti i transaprentnosti na koji god je nacin to vec moguce. da cetvrti sjedne za stol i da potencijalno ostane sam za stolom, ako su mu druga tri smetnja. ako nisu super, ali me ne bi cudilo cak i da jesu.

 3. gpgale kaže:

  e, i hvala za link


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s