Tko/što je vladar kojega ste voljni priznati?

Nezadovoljni smo sa sadašnjim stanjem. Kriminalci su na vlasti i sumnjam da postoji više od 20% građana koji imaju vjeru da cijeli ovaj proces nekamo vodi. No, idemo dalje.

Vlast. Kakvu vlast želimo? Realno govoreći.

Znači, podrazumijevamo da ta vlast neće ići isključivo nama u korist, već će ovisiti o političkoj volji i drugih sugrađana.

Jeste li razmišljali o takvoj vlasti koja se ne bi postavila kroz vojni udar, već kroz politički proces?

Ovo kažem, čisto iz potrebe da uvažite političku realnost koja je malo kome danas prihvatljiva i gdje svakom iza ćoška vreba neka tamna pojava. U tom hajmo reći realnom kontekstu, kakva je vlast koju smatrate da je moguće stvoriti i koja osigurava prosperitet?

Razmišljajući malo o toj temi, a kroz nastavak na prošli dnevnik o ideji demokratske opcije, zamislio sam još davno jedan mali model. Za svaki politički problem postoji posrednik, netko uvažen s obje sukobljene strane, mudar, pravedan, pošten. Netko čiji glas ima težinu s obje strane i tko može biti arbitar u nekom sporu.

Imamo dakle javnu političku mrežu koja maksimalno povezuje sve političke aktere, a sukobljene strane moraju pronaći, to jest, stvoriti arbitarno tijelo koje bi donijelo političku odluku koja vrijedi za sve.

U to arbitarno tijelo po običaju ulaze upravo oni koji imaju karakteristike potrebne za arbitra. To su naravno univerzalne vrijednosti, pravednosti i mudrosti.

Naravno, potrebno je osmisliti i temeljne vrijednosti na kojima će počivati utemeljena odluka. Pretpostavljam da je nulta stvar upravo ona jednakost koja po mom mišljenju jedino može zaštiti svima temeljna prava, te tako jamčiti prostor za razvoj političke i kulture općenito.

No, što onda kada se sukobljene strane ne mogu dogovoriti oko arbitara? Tko može imati političku snagu da obje strane nametne rješenje? Na koje biste tijelo vi pristali? Jasno je naime da mi jednostavno nemamo izbora nego pronaći tijelo kojem ćemo dati potreban autoritet.

Kad govorimo o tom tijelu, koje su karakteristike tog tijela? Ako su to ljudi, koje ih karakteristike moraju krasiti i kako ćemo pronaći te ljude? Hoćemo li se jednostavno povinovati nekoj većini? Gdje su principi u svemu tome?

Kako bilo da bilo, čini mi se da nam je itekako potrebna vizija tog vrhovnog političkog autoriteta kojem bismo se bez problema povinovali ili sa problemom, ali kojeg bismo priznali i koji bi osigurao opstojnost i samog političkog procesa.

Drugi izbor je naravno rat, to jest brutalna sila, ali vjerujem da kako bilo da bilo i nakon rata, opet će se isto pitanje postaviti i tako unedogled dok ne pronađemo odgovor na samo pitanje.

Dakle, kako zamišljate najbolje idejno ostvarivo (ne morate ga vi ostvariti, no da stvar bude nekako realna i da priznaje očito) rješenje uspostave vrhovnog autoriteta?

Da vas naravno podsjetim. Danas imamo kombinaciju partitokracije legitimiranu kroz neinformiranu većinu uz primjesu izbornoga inženjeringa. Možemo li zamisliti bolje rješenje? Postoji li uopće bolje rješenje?


7 komentara on “Tko/što je vladar kojega ste voljni priznati?”

 1. dr Strangelove kaže:

  Moj odgovor na pitanja
  “Kad govorimo o tom tijelu, koje su karakteristike tog tijela? Ako su to ljudi, koje ih karakteristike moraju krasiti i kako ćemo pronaći te ljude? Hoćemo li se jednostavno povinovati nekoj većini? Gdje su principi u svemu tome?

  Kako bilo da bilo, čini mi se da nam je itekako potrebna vizija tog vrhovnog političkog autoriteta kojem bismo se bez problema povinovali ili sa problemom, ali kojeg bismo priznali i koji bi osigurao opstojnost i samog političkog procesa.”

  je jednostavan.
  Nikakav i nikakvo tijelo u smislu specijalizirane klase ljudi koja ce voditi to tijelo.

 2. gpgale kaže:

  OK. To je nesto sto ne zelis.

  No, postoji li tvoja vizija necega sto zelis, sto smatras da bi moglo biti najbolje, barem neki trag ideje?

 3. silverci kaže:

  Samo da te pozdravim. Dobrodošao među blogere.

 4. gpgale kaže:

  Zahvaljujem Silverci. Dobro te nasao.

 5. seneka kaže:

  Pozdrav Gale, sretno s blogom i u Novoj 2010.

 6. zoran Pucić kaže:

  Nastavljam sa diskusijom sa pollitika.com.
  Već sam sam sebi dosadan, kada upozoravam na svoj članak u hijerarhiji i djelovanju komunikacije unutar hijerarhijskih struktura.
  Sve (ali doslovno sve) društrvene pojave u svim društvima koja su sagrađena hijerarhijskim ustrojstvom, pate od deformacija čiji uzrok je komunikacijski šum (šum koji mijenja uzvornu informaciju).
  Gale, pokušaj pročitati taj rad.
  DrStrangelove u svojoj napomeni na ovom blogu upravo ukazuje na paradigmu društva – vjere u vrhovni autoritet. To je suština hijerarhije.

  Pozdrav

 7. gpgale kaže:

  bok zoc. isprika na cekanju za aprove, previdio sam ga. pčrocitao sam tekst jos davno, osobno sam na prilicno istom tragu vec neko vrijeme. na zalost, tiaktiv.hr je hakiran, tamo se neki poluartikulirani tekstovi koji dodiruju open source, heterarhije, fishnet model, mjerenja mreza i slicno. drago mi je u svakom slucaju da sve cesce nailqazim na ekipu s kojom dijelim ovaj mada radikalan, u biti vrlo jednostavan stav.
  lp.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s